Historie

De muziek vereniging Concordia exploiteerde reeds in de dertiger jaren de ijsbaan op de huidige lokatie “Bous-Mös”. In die tijd waren de omstandigheden niet altijd ideaal. Na een zware storm moest men op pad met paard en wagen om de omgewaaide bomen te verwijderen en de wallen weer te repareren . Daarna moest er water worden gepompt uit de aan de andere zijde van de Ootmarsumseweg gelegen “Beem’s Kleikoel”.
Toen in 1939 de oorlog uitbrak kwam er een einde aan de ijsbaan Albergen.

Na de oorlog gingen de schaatsers de eerste jaren naar Zenderen. Maar op 24 augustus 1950 werd op initiatief van de standsorganisatie van de ABTB overlegd met de muziek vereniging Concordia en de voetbal vereniging de Tukkers om weer voor een ijsbaan te zorgen. Met de familie Bouhuis, eigenaar van Bous-Mös en de familie Scholten eigenaar van het aangrenzende perceel werd snel overeenstemming bereikt.
Op 4 september 1950 werd de eerste algemene ledenvergadering gehouden en de IJsclub Albergen opgericht.
Een groot aantal leden betaalde vijfentwintig gulden om de komende tien jaar gratis te kunnen schaatsen.

Het eerste bestuur bestond uit: voorzitter Th. van Koersveld, secretaris W.Th. Wissink, penningmeester B. Roelvink en de heren C. Dijkstra, A. Bos, H. Lohuis, J. Harink, B. Kemperink, en H. Oude Moleman. Reeds met kerstmis in het oprichtingsjaar werd er geschaatst op de eigen baan.
Wel had men aan het begin steeds tegenslag door gebrek aan water. Het water werd dan d.m.v. pompen vanaf het kanaal Almelo-Nordhorn aangevoerd.
De IJsclub sloot zich aan bij de KNSB en de leden begonnen onder de heer Hulshof aan een intensieve training.

Successen bleven niet uit: in het seizoen 1953/1954 werd B. Lohuis provinciaal kampioen. Maar ook bekende rijders als J. Hulshof, B.Hulshof, J. Lohuis, A. Bekhuis en G. Timmerhuis kunnen met ere worden genoemd.
Onder leiding van Johan Hulshof werd ook een goede dameskernploeg gevormd. In 1956 werd Annie Hulshof tweede bij het provinciale kampioenschap In 1959 werd ze provinciaal kampioen. In Het seizoen 1960-1961 werd het helemaal te gek: Annie Hulshof provinciaal kampioen, Annie van der Aa tweede en Rie Ottenschot werd derde. Bij de strijd om de Nederlandse titel werd Annie van der Aa tweede achter Willy de Beer. Uiteraard leidden deze prestaties er toe dat de ijsbaan te Albergen ook voor andere schaats liefhebbers een trekpleister werd.

In 1985 werd het oude houten gebouw vervangen door het huidige onderkomen met de hulp van veel vrijwilligers en met financiële steun van de bevolking gebouwd.
Sinds 1997 is de ijsclub ook in het bezit van een dweil machine waarmee men de schoongeveegde baan kan dweilen met water van 90′C hierdoor ontstaat een perfecte ijsvloer.
In 2010 is het gebouw opnieuw geheel door zelfwerkzaamheid van het bestuur en enkele vrijwilligers uitgebreid om te voldoen aan de eisen des tijds.

Momenteel houdt de IJsclub Albergen zich bezig met het organiseren van wedstrijden en de bevordering van de schaatssport in het algemeen.
Kampioenschap Marathon van het gewest Overijssel van de KNSB
Organisatie van de Kampioenschappen van het District Twente.
Deelnemer in de Organisatie van de Regge en Dinkeltocht Rayon 5.
Organisatie van de minielfstedentocht voor de schooljeugd.
Schoolschaatswedstrijden.