Kaalslag houtwallen

Landschapselementen zoals houtwallen, singels, beekdalen, solitaire boom, een poel, de essen en wandelpaden zijn karakteristieke elementen die iets vertellen over het ontstaan van het landschap. Ze leveren een bijdrage aan bijzondere ecosystemen; zo zijn specifieke soorten planten en dieren gekoppeld aan bepaalde elementen. De landschapselementen horen zo bij Noordoost Twente dat we ze bijna vanzelfsprekend vinden. Doordat de elementen geen praktische functie meer hebben als veekering of houtvoorziening, is het onderhoud minder voor de hand liggend en zijn het aantal elementen in de afgelopen eeuw sterk verminderd.

Als ijsbaan Albergen zijn wij trots dat we nog een aantal van deze landschapselementen op ons terrein aanwezig hebben. In het kader van de provinciale regeling groene en blauwe diensten hebben we voor het onderhoud en beheer van deze landschapselementen een contract afgesloten met de gemeente Tubbergen. Met deze regeling zijn wij in staat om het onderhoud in eigen beheer uit te kunnen voeren en kan iedereen blijven genieten van het wandelpad langs de ijsbaan en houtwallen. Bij het aangaan van het contract voldeden onze houtwallen niet aan de gestelde eisen en moest er eerst flink gesnoeid worden. Onder het motto het moet eerst slechter worden voordat het beter wordt heeft er een behoorlijke kaalslag plaats gevonden. Als je goed kijkt zijn er weer nieuwe planten, struiken en bomen aangeplant op de houtwallen. Deze aanplant moet er zorgen dat in de nabije toekomst onze houtwallen weer een plaatje worden.

Zo dragen we allemaal ons steentje bij en houden we samen ons Nationaal Landschap Noordoost Twente mooi!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.